Konfeksiyon endüstrisi çok çeşitli tipte ve büyüklükte firmaları, üretim tiplerini ve üretim kapasitelerini kapsar. Türkiye’deki konfeksiyon işletmelerini imalat alanlarına göre sınıflandırırsak:
1) İhracat için çalışan konfeksiyon işletmeleri
Bu firmalarda genellikle model hazır olarak dışarıdan gelir. Model sayısı az, siparişler büyük miktardadır. Bu firmalara kitle üretimi yapılır. 5000 Tişört, 10000 tayt gibi.
Siparişi alan firma kalıp çıkartma, kesim, dikim, ütü, ambalaj işlemlerini kendisi yapabildiği gibi kesim işlemini kendisi yapıp, diğer işlemleri fason olarak da yaptırabilir.
2) İç tüketime yönelik büyük konfeksiyon fabrikaları
Kumaş ve moda fuarlarına giderek dünyadaki gelişmeleri sürekli izlerler. Bir sezon öncesinden kumaş tiplerini, renk ve stillerini belirlerler. Stilistleri o senenin modasına uygun çok sayıda model üretir. Hazırlanan kreasyon defilelerle tanıtılır. Çok sayıdaki modelden az sayıda üretim yapılarak seçkin müşterilere satış yaparlar.
3) İç tüketime yönelik orta büyüklükte işletmeler
Bu işletmelerin de stilistleri vardır ve modaya uygun çok sayıda model geliştirerek kreasyon hazırlarlar. Mamullerini defilelerle ya da kataloglarla perakendeci firmalara tanıtırlar ve aldıkları siparişlere göre üretimlerini planlarlar. Çalışılan model sayısı ve üretim miktarları yüksektir. Orta gelir düzeyine hitap ederler.
4) İç piyasaya çalışan küçük işletmeler
Kendileri özel bir model ya da stil geliştirmez. O sezon diğer büyük firmaların tutulan modellerinden faydalanarak hemen seri üretime geçerler ve piyasaya girerler. Küçük mağaza ve pazarlarda satarlar.
5) Tek tip mamul üretenler
Bu firmalar; gömlek, iç giyim, okul kıyafetleri, jeans gibi modadan çok az etkilenen ve büyük miktarlarda imal edilen giysileri üretirler. Bu firmalar üretim proseslerini aylar, hatta yıllarca modellerinde önemli bir değişiklik yapmadan sürdürebilirler.
6) Fason Atölyeler
Atölyeye kesilmiş halde gelen parçaların dikişini yaparlar. Bazı atölyeler dikiş, temizlik, ütü ve paketleme işlemini birlikte yaparlar. Bazıları yalnız dikim işlemini yapar.
tekstilteknolojisi