Whatsapp Tekstil Kursları Destek Hattı

Türkiye'nin 4 büyümesi bekleniyor

Bursa'da "Deloitte Sohbetleri" kapsamında gerçekleştirilen toplantıda konuşan Deloitte Türkiye CEO'su Hüseyin Gürer, Bursa'da 2013 yılında sağlık sektörüne 42 milyon TL, ulaştırma sektörüne ise 88 milyon TL tutarında kamu yatırımı yapıldığı belirtti.

Türkiye'de profesyonel hizmetler alanında 27'nci hizmet yılını dolduran Deloitte Türkiye, hizmet verdiği endüstrilerdeki tecrübesini paylaşmak üzere başlattığı Deloitte Sohbetleri'ne Bursa'da, Finansal Dönüşüm, Yönetim Destek Hizmetleri ve Yabancıların Vergilendirilmesi konularının masaya yatırıldığı toplantı ile devam etti.

Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren Deloitte Türkiye CEO'su Hüseyin Gürer gelişen ve büyüyen yapısıyla kurum olarak Bursa'ya verdikleri öneme ve Bursa'da yapılan Kamu yatırımlarına değindi. Gürer, "Bursa'da 2013 yılının önemli kamu yatırımlarına baktığımızda sağlık sektörüne 42 milyon TL, ulaştırma sektörüne ise 88 milyon TL yatırım yapıldığını görüyoruz. 2012 yılı verilerine göre, Bursa'nın en büyük 250 firmasının 66'sı otomotiv ana ve yan sanayi, 54'ü tekstil ve konfeksiyon, 37'si gıda tarım ve hayvancılık, 31'i makine ve metal endüstrisinde bulunuyor. Otomotiv ana ve yan sanayinde vergi öncesi dönem kârı 2012 yılında %11 oranında artış gösterirken tekstil ve konfeksiyon sektöründe 2012 yılında dönem kârı %5 oranında azaldı. Makine ve metal sektörüne baktığımızda ise dönem kârlarının 2012 yılında %39 oranında azaldığını görüyoruz." dedi.
Türkiye'nin 2014 yılında yüzde 4 büyümesini beklediklerini belirten Gürer, 2023 hedeflerine ulaşılması için ise her sene minimum yüzde 7 büyümenin olması gerektiğini vurguladı.
Toplantının "Finansal Dönüşüm" başlıklı ilk panelinde CFO'ların "CEO'ların sağ kolu" ve diğer iş birimlerinin stratejik iş ortağı olarak ön plana çıktığı bu dönemde atmaları gereken adımlar, uygulamaları gereken stratejiler ve süreçler Deloitte Türkiye CFO Hizmetleri Lideri Cem Sezgin ve Borusan Otomotiv Grubu CFO'su Dr. Kerim Kazgan tarafından katılımcılarla paylaşıldı.
Borusan Otomotiv Grubu CFO'su Dr. Kerim Kazgan finansal dönüşümde doğru süreçlerle yapılandırılmış teknolojinin öncelikli rol oynadığını belirtti. İçerideki kaynaklarla günün ancak bir yere kadar yakalanabildiğini ifade eden Kazgan; "Mutlaka dışarıdan 'doğru' danışmanlık hizmetini almak zorundasınız. Doğru danışmanlık hizmetini alabilmeniz için neyi istediğinizi çok iyi bilmeniz gerekiyor. Hizmeti talep etmeden önce içeride iyi bir analiz yapmanız, neyi istediğinizi ortaya koymanız büyük önem taşıyor. Ondan sonra ancak doğru, ihtiyacınızı karşılayacak danışmanlık hizmetini alabilirsiniz." dedi.
Şirketlerde yeni dönem "destek hizmet" modeli
Marks and Spencer Finansal İşler Müdürü Ünsal Erdoğan ve Deloitte Türkiye Yönetim Destek Hizmetleri Lideri Erdal Dinçtürk'ün yer aldığı günün ikinci panelinde "Yönetim Destek Hizmetleri" konusunda şirketlere sağlanan faydalar, bu alandaki uygulamalardan bilfiil yararlanan Marks and Spencer Finansal İşler Müdürü'nün tecrübeleri ışığında katılımcılarla paylaşıldı: "Biz, faaliyet alanı dışında kalan konuları, Deloitte'a yönlendirdik. Böylece kaliteyi artırıp, maliyeti düşürdük. Erdal Dinçtürk ise "Günümüzde, bütün sektörler ve hemen hemen her büyüklükteki şirket yönetiminin destek hizmeti kullanımına yöneldiğini görüyoruz." dedi.
3M İnsan Kaynakları Direktörü Öznur Başaran ve Deloitte Türkiye Gerçek Kişilerin Uluslararası Görevlendirilmesi Hizmetleri Lideri Gülfer Irmak'ın yer aldığı toplantının son panelinde ise, "Yabancıların Vergilendirilmesi" konusu ele alındı. Panelde kurumların faaliyet gösterdikleri pazarları genişletmek ve sürekli büyüme sağlayabilmek için, daha fazla insan kaynağının; etkili, verimli ve esnek bir şekilde coğrafi sınırlar arasında dağılımına ihtiyaç duyduğu paylaşıldı. Panelde, başarılı bir global operasyon için uluslararası görevlendirme politikalarının, rekabetçi ücretlendirme programlarının, maliyet kontrol tekniklerinin ve global mevzuat uyum süreçlerinin arasında etkili bir denge kurulması gerektiğinin altı çizildi. Öte yandan İnsan Kaynakları bölümlerinin uluslararası görevlendirme programları ile ilgili karşılaştıkları zorluklar irdelendi.