Whatsapp Tekstil Kursları Destek Hattı

Türkiye'yi trilyonluk heyecan sardı

Avrupa’da gündeme damga vuran 1 trilyon Euro’luk parasal genişleme planı, Türk ihracatçılarda heyecan yarattı. İhracatının yüzde 43.1’ini Avrupa’ya yapan Türkler, bir yandan pazarın genişleyeceğine sevinirken, enflasyon tehlikesine karşı ise ‘Kârımız erir’ endişesi taşıyor.

Son 1 haftadır Avrupa’nın gündemine oturan parasal genişleme planı Türkiye’deki Ekonomist ve ihracatçılarda heyecan yarattı. Avrupa Merkez Bankası’nın 1 trilyon Euro’luk varlık alımı yapabileceği haberi, Avrupa’daki büyüme hesaplarında olduğu kadar Türkiye büyümesi ve ihracatı hesaplarında da artış beklentisi doğurdu. Avrupa Birliği (AB) yüzde 41.3 ile Türkiye’nin en büyük ihracat pazarı. Avrupa’da yaşanacak bir parasal genişleme, AB’ye 62.8 milyar dolarlık satış yapan Türk ihracatçısının hedeflerini de yükseltiyor.
 
 
Ekonomistlere göre, parasal genişleme ‘piyasaya kıyamet gibi Euro yağmasına’ neden olacak. AB Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi’nin “Parasal genişleme ancak enflasyonun düşük kalacağı garanti altına alınırsa mümkün olur” sözleri ise parasal genişlemenin olası olumsuz sonuçlarına da dikkat çekiyor. Türk ihracatçılar da aynı etkiye işaret ederek, “İhracatımız artar, tamam, ama bu kadar çok Euro’nun olacağı ortamda düşen Euro bizim kârımızı da düşürür” değerlendirmesinde bulunuyor.
 
İHRACATIN YÜZDE 45'İ EURO İLE
Türk ihracatçıların 2013’te yaptığı 151.8 milyar dolarlık ihracatın yüzde 45.5’i, yani 69 milyar dolarlık kısmı Euro ile yapılmış. Bu oran, piyasada fazla Euro bulunursa ihracatçının kârının nasıl erimeye açık olduğunu destekler nitelikte. Avrupa’da 1 trilyon Euro’luk varlık alımı olasılığı Türkiye’de ihracat hesaplarını yeniden yaptırıyor. İşte parasal genişlemenin olası etkilerine ilişkin yapılan değerlendirmeler:
 
'ALTYAPI VE FİNANSTA GİRİŞ OLUR'
ismail gülle - İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Başkanı
“Ortada çok ciddi bir Euro bolluğu olacak. Ciddi altyapı harcamaları ve finans piyasalarına giriş olacaktır. Kredi maliyeti düşer. Doğal olarak Euro’nun değeri düşer. Euro Bölgesi’nde ciddi bir rahatlama yaratır. Paranın gittiği ülkelerde rahatlama ve gelişme olacaktır. Emtialara da yansıyacaktır. Emtiaların da fiyatı düşecektir. İhracatçının pazar genişlemesi olacaktır. Yan etkisi ise Euro’daki değer kaybı nedeniyle düşük kârlı bir ihracat.”
 
'EN KIRILGAN ÜLKEYİZ EN SON BİZE GELİR'
Hikmet Tanrıverdi - İst. Hazırgiyim, Konf. İhracatçıları Birliği Başkanı
“Tüketiciye üretim yaptığımız için satışımızı artırır. Türkiye’de döviz kurunu etkiler. Para bolluğu olunca piyasalarda, bu bir yerlere yatırıma gidecek. Şu an için en kırılgan biziz. O yüzden en son bize gelir. Ekonomi yönetiminin kur ve faizde denge sağlaması gerekir.”
 
'ANİDEN BİTERSE HİÇ BAŞLAMASIN DAHA İYİ'
ORHAN SABUNCU - Uludağ Otomotiv İhracatçıları Birliği (OİB) Başkanı
“Tüketim üzerinde faydası olur, bu da ilk anda olumlu etki yaratır. Otomotiv ihracatı zaten AB’ye son birkaç ayda çok olumlu seyrediyor, önemli olan sonra geri dönüşü olacak mı, olacaksa nasıl olacak? Ani biterse, belki başladığındakinden fazlasını alır gider.”
 
'TL’DE DEĞERLENME İHRACATÇIYI VURUR'
ADNAN DALGAKIRAN - Orta Anadolu Makine İhr. Birliği Başkanı
“TL değerlenecek. Türkiye'nin ihracatı katma değer üretemediği için değerli TL’ye tahammülü yok. 5 yıldır artış hızı ortada. İçeride daralmayla cari açığı düşürmeye çalışıyorsun, ihracatla büyümek istiyorsun. Ancak bu sefer değerli TL ihracatçıyı vurur.”
 
'KIYAMET GİBİ EURO YAĞAR, BİZE 3-5 DÜŞER'
TANER BERKSOY - Bilgi Üniversitesi İktisadi Bilimler Fakültesi
“Avrupa’da hâlâ var olan riski büyük ölçüde azaltır. Türkiye’nin de işine yarar, şirketler pazarlarını büyütür, ihracatını artırır. Kıyamet gibi Euro yağar. ABD genişleme yaptığında nasıl bizi etkilediyse Avrupa’nınki de etkiler. (Sermaye girişi) 3-5 kuruş bize de gelecektir. ”
 
Kaynak: Haberturk / Meltem ERSOY - Seçkin ÜREY