TOBB Tekstil Sanayi Meclisi Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, tekstil sektörünün Türkiye için öneminin tartışılamayacağını belirterek, “Tekstil, Türkiye için daha uzun yıllar en önemli istihdam, üretim ve ihracat sektörü olacaktır. Yakın gelecekte Türkiye için bu anlamda tekstilin yerini alacak sektör yok” dedi.
SANKO Holding Onursal Başkanı da olan Konukoğlu, Ege Üniversitesi Tekstil Mühendisliği Bölümü’nce, Antalya Belek’te, Maritim Pine Beach Resort’ta düzenlenen XIII. Uluslararası İzmir Tekstil ve Hazır Giyim Sempozyumu’nun açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye’de çok kaliteli iplik üretildiğini, çok iyi kumaşlar dokunduğunu, moda marka ve tasarım anlamında da çok başarılı işler yapıldığını söyledi.
Moda ve tasarımda şu anda İtalya’nın yakalanmış olmamakla beraber, hemen hemen aynı düzeyde işler ortaya konulduğunu kaydeden Konukoğlu, “Tekstilcimize, sanayicimize, tekstil sektörümüzün her kademedeki çalışanının yetkinliğine olan inancımla söylüyorum ki tekstilde yakın gelecekte kimse bizimler boy ölçüşemez” diye konuştu.
ÇİN’DEN KORKMADIK, AKSİNE UMUTLUYUZ
Konukoğlu, 2000’li yıllara girilirken, emek yoğun sektörlerdeki hemen herkeste ucuz işçilik dolayısıyla Çin korkusu yaşandığını anımsatarak, şöyle devam etti:
“O zaman her konuşmamda, Çin’den korkmaya gerek olmadığını savundum ve ‘Tek tip kıyafet giyen her Çinli bir tane daha fazla kıyafet almaya başladıkça, üretimi kendisine yetmez’ demiştim. Bu düşüncemin gerçekleştiğini görüyoruz. O tarihlerde ucuz maliyetle bir anda dünya pazarlarına giren Çin’de, gelir düzeyine paralel işçilik maliyetleri de arttı, Çinliler moda ve markayı almaya başladı.
Her Çinli birer tane kıyafet almaya başlayınca, Çin dünyanın en önemli tekstil ithalatçılarından birisi haline gelecek. SANKO olarak Çin’e yaptığımız ve yıldan yıla artan tekstil ürünleri ihracatımız benim öngörülerimi doğruluyor. Tekstilciler gelecek planlamalarını yaparken bunları dikkate alarak yapılanmalı. Türkiye, tekstil sektörüne güvenmeli ve sahiplenmeli.”
İSTİHDAM MERKEZİ
Bir dönem, ‘Türkiye’nin artık çıkması gereken sektör’ olarak görülmek istenilen tekstilin, Türkiye’de en önemli istihdam merkezlerinden birisi olduğuna vurgu yapan Konukoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Uzun uğraşılar sonucu kabul ettirdiğimiz görüş sonrasında Hükümetimizin tekstilde bazı ürünlerin ithalatına ek vergi uygulamasını başlatmasıyla 125 bin yeni istihdam sağlandı ve Türk tekstili ayağa kalktı. Uzakdoğu’nun ucuz ve kalitesiz ürünlerinin girişine set vuruldu. Kim kazandı, tabi ki Türk tekstilcisi ve Türkiye kazandı.”
Dünyanın en büyük şirketlerinin ve zenginlerinin geçmişinin tekstil olmasının tesadüf olamayacağını vurgulayan Konukoğlu, sektörün gelişmeleri iyi izlemesi ve Ar-Ge bölümleri kurarak kendilerini yenilemesi gerektiğine dikkati çekti. Konukoğlu, Hükümetin Ar-Ge konusunda önemli kolaylık ve destekler sağladığını hatırlattı.
DİRİYE DE LAZIM, ÖLÜYE DE
Tekstilin önemini, “Diriye de lazım, ölüye de. İnsanoğlu doğar doğmaz bir tekstil ürününe sarılıyor, ölünce bir tekstil ürününe sarılarak toprağa veriliyor. Ayrıca, yaşarken çıplak gezen de yok” sözleri ile dile getiren Konukoğlu, sözlerini şöyle tamamladı:
“Bir zamanlar tekstilde İngiltere’nin hakimiyeti vardı. İngiliz kumaşı sözü dahi en önemli markaydı. Daha sonra hakimiyet Fransa’ya geçti. İngiltere ve Fransa’nın, pamuk üretim alanları olan sömürgelerini kaybetmesiyle tekstilde hakimiyeti İtalya ele aldı ve hala bu alanda lider ama artık bir de partneri var, Türkiye.
İtalya moda ve tasarımda başarılı işler yapıyor. Türkiye moda ve markada önemli başarılara imza atarken, marka ve kalitede hemen her ülke ile boy ölçüşebilecek düzeye geldi. Ayrıca pamuk üreticisi ülke olmamız, en önemli avantajlarımızdandır.
Tekstil başta olmak üzere her sektörde teknolojiyi çok yakından izlemek gerekir. İşletmenizde makineleri zamanında yenilemezseniz, makineler, işletmenin patronunu yeniler. SANKO olarak sektördeki gelişmeleri yakından takip ederiz ve yeni teknolojileri azami ölçüde kullanırız. Aksi taktirde rekabet gücünüzü kaybedersiniz ve pazardaki konumunuz sarsılır.”
DİĞER KONUŞMACILAR
Sempozyumun açılışında; Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. E. Perrin Akçakoca Kumbasar, Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Süheyda Atalay, Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Emre Kızılgüneşler, Türkiye Tekstil Sanayi İşverenleri Sendikası Yönetim Kurulu Üyesi Tahir Gürsoy ve Tekstil Makine ve Aksesuarları Sanayicileri Derneği Başkanı Adil Nalbant da konuşma yaptı.
Açılış konuşmaları sırasında, Türkiye Sanayi İşverenleri Sendikası tarafından düzenlenen yarışmada dereceye girenler de ödüllendirildi.
haber3.com