Uluslararası çevre örgütü Greenpeace'in iddiasına göre Nike, Burberry, Puma ve Gap gibi dünyanın en ünlü markalarının ürettiği çocuk giysilerinde zehirli maddeler var
Dünya Bülteni / Haber Merkezi
Nike, Burberry, Puma ve Gap gibi markaların ürettiği çocuk giysileri ve ayakkabılarında zehirli kimyasal maddelerin bulunduğu iddia ediliyor.
Uluslararası çevre örgütü Greenpeace tarafından yapılan araştırmada, Nike, Burberry, Puma ve Gap gibi dünyanın en ünlü markalarının ürettiği çocuk giysilerinde zehirli maddelere rastlandığı belirtildi.
Greenpeace'in iddiasına göre, bu giysiler arasında hem Türkiye’de üretilen, hem de başka ülkede üretilip Türkiye’de satılan ürünler var. Ayrıca çocuk giysilerinde bulunan zehirli madde seviyesi yetişkinlerde bulunanlar kadar
Örgüt tarafından yapılan araştırmanın yer aldığı "Minik Canavarlar" başlıklı raporda elde edilen veriler detaylı bir şekilde yer aldı.
Rapora göre; Başka ülkede üretilmiş, Türkiye’den incelemeye alınan 5 ürünün hepsinde zararlı kimyasal maddelere rastlandı. Test edilen markalar arasında Türkiye'de üretilen ve ürünlerinde zararlı kimyasal maddeler bulunan markalar arasında Nike, Gap ve Puma da var. American Apparel, Primark, Adidas ve Disney gibi üreticilerin bulunduğu 12 markanın üretiminde kullanılan çeşitli zehirli maddeler sadece giysilerde bulunmuyor, aynı zamanda bu kıyafetlerin üretimi sırasında çevreye salınan zehirli maddeler özellikle çocukları daha çok etkiliyor.
Kimyasal zehir olan ftalat, antimuan, organotin, nonilfenol etoksilat gibi minik canavarlar, lüks markalardan bütçeye uygun kıyafetlere kadar her yerde bulunabiliyor. Bu giysilerin üretimi sırasında Pekin'den Berlin’e kadar pek çok kentte su kanallarına uzun vadeli zarar verecek maddeler karışıyor.
ÇİN'E ÇAĞRI
Greenpeace, dünyanın en büyük tekstil üreticisi ve kimyasal madde kullanıcısı Çin hükümetinin tekstil sektöründe zararlı kimyasalların kullanımını durdurması gerektiği çağrısında bulundu. Çin'in bir an önce yasaklı kimyasal maddelerle ilgili bir listeyi yayımlaması gerektiği belirtildi.
Yasal Uyarı: Yayınlanan yazı ve haberin tüm hakları Dünya Bülteni'ne aittir. Özel izin alınmadan yazı ve haber hiçbir şekilde kullanılamaz. Ancak yazı ve haberin bir kısmı aktif link verilerek alıntılanabilir.
dunyabulteni.net