Zonguldak'ın Çaycuma bölgesinde uzun yıllar önce önemli bir yer tutan ve günümüzde kaderine terk edilen Pelemet Bezi, şimdilerde onlarca ev hanımına ek gelir kapısı olmaya hazırlanıyor. Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) tarafından desteklenen projede unutulmaya yüz tutan Pelemet Bezi yeniden hayat buldu.
Çaycuma İlçe Halk Eğitim Müdürlüğü, bölgede kaybolmaya yüz tutan pelemet bezinin yeniden hayat bulması için proje hazırladı. Hazırlanan proje Çaycuma İlçesi Köylere Hizmet Götürme Birliği ile birlikte Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı'na sunuldu.
Ajansın mali destek programı kapsamında onaylanan proje sayesinde unutulmaya yüz tutan pelemet bezi yeniden hayat buldu. Kursiyerler ise İş-Kur tarafından desteklenen proje sayesinde para kazanıp dokumacılık kültürünü yaşatıyor.
"KURS, BİR ÇEŞİT REHABİLİTASYON MERKEZİ GÖREVİ YAPIYOR"
Pelemet bezini piyasada bulmakta zorlanmaları üzerine projeyi başlattıklarını ifade edenÇaycuma Halk Eğitim Merkezi Müdürü Oktay Aksoy, BAKKA, iş-Kur, ÇaycumaKaymakamlığı işbirliğinde projenin hayata geçtiğini anlattı.
Çaycuma Halk Eğitim Merkezi'nin yürütücülüğünü yaptığı projede kadın kursiyerlerin dokumacılığı da öğrendiğini aktaran Aksoy, "Piyasada bulamadığımız, bulmakta zorlandığımız pelemet bezinin yeniden canlandırılması amacını taşımaktadır. Göreve geldiğimizde bu bezin piyasada bulunmasında sıkıntılar çekiyorduk. Bezin artık unutulmak üzere olduğunu fark ettik. Buna mukabil bir proje yapmaya karar verdik. BAKKA, İş-Kur, Çaycuma Kaymakamlığı ve proje yürütücüsü olarak biz proje hazırladık. Yaklaşık 95 bin lira maliyetli bir proje oldu. Proje kapsamında bez üretimi için 12 tezgah ayrıca iki tane tam otomatik nakış makinesi aldık. Bu makineleri almamızın sebebi de yapmış olduğumuz pelemet bezini çeşitlendirmek. Üzerine nakışlar yapmak ve piyasada cazibesini artırmaktı. Çok faydalı olduğunu görüyoruz. Yapılan iş insanları rahatlatıyor. Bir çeşit rehabilitasyon merkezi görevini de görüyor" diye konuştu.
AMAÇ, PELEMET BEZİNİN PİYASASINI ARTTIRMAK
On iki dokuma tezgahı ile kursiyerlerin üretimi sürdürdüğünü ifade eden Müdür Oktay Aksoy, her geçen gün pelemet bezine olan talebin de arttığını söyledi. Aksoy, "Şu anda 12 tezgahımızda pelemet bezi dokunmaktadır. Bizi aslında mutlu eden asıl şey kadınlarımızın hem dokumayı öğrenmeleri, kaybolmaya yüz tutmuş bir eserin tekrar canlandırılması, akabinde de engelli kursiyerlerimizin özellikle sosyal hayata kazandırılması ki bunu biz açık şekilde emarelerini görüyoruz. Bundan sonra da kursumuzda bezi üretmeye devam edeceğiz. Piyasaya kazandıracağız. Satışını yapacağız. Bunun da emareleri görülüyor. Bizden bez isteyenler, bezlerin üzeri nakışlı dokuma isteyenlerin sayısı gün geçtikçe artıyor. Bunun için ilçe halkının ve çevrenin desteğini tabi ki bekliyoruz" ifadelerine yer verdi.
ENGELLİ KURSİYERLERE DE İSTİHDAM SAĞLADI
Proje kapsamında "Mekikli Dokuma" ve "Makinede Geleneksel Türk İşlemeleri" kurslarında toplamda bin 496 saat eğitim verilecek. Dokuz ayda tamamlanması planlanan projede, 5'i engelli olmak üzere 40 kadın kursiyer yetiştirilecek.
Proje ile Halk Eğitim Merkezi'nde yeni teknolojinin kullanılmasıyla yerel ve yöresel ürünlerin ticari ürüne dönüştürülmesi, verimli ve kaliteli iş yapar hale gelmesi amaçlanıyor. Aynı zamanda proje ile kadın kursiyerlere de istihdam sağlanıyor. -ZONGULDAK