Kaybolmaya yüz tutmuş zanaatlar kapsamında UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Sözleşmesi’ne dahil edilen ‘tepme keçecilik’ Altınköy Açık Hava Müzesi’nde Ankaralılarla buluşturuluyor.
Kültür ve Turizm Bakanlığı keçe sanatçısı olan Balıkesirli Hülya Görmezoğlu, eserlerinini Altınköy’de sergiliyor. Usta keçeci, ailesinden devraldığı ve yaşatmaya çabaladığı bu zanaatı, modern ve organik bir renklendirme türü olan ‘ecoprint’ yöntemini kullanarak modern bir sanata dönüştürmeye çalışıyor.
DOĞAL BOYALAR KULLANILIYOR
Keçe kumaşı, doğadaki koyun ve keçi gibi hayvanların kıllarının zeytinyağlı sabunla alkali ortam yaratılarak kaba kumaş haline getirilmesiyle üretiliyor. Boyama sürecinde ise sadece bitkilerden üretilen kök boya ve ‘ecoprint’ denilen yöntemle hazırlanan organik boyalar kullanılıyor. Bu sayede keçe tamamen doğal bir kumaş olma özelliğini koruyor. Görmezoğlu, İndia Flint tarafından geliştirilen ‘ecoprint’ yöntemini Türkiye’de ilk kez kullanan zanaatkar olduğunu vurguluyor.
KÖKENİ ORTA ASYA’DA
Geleneksel tepme keçeciliğin günümüzde unutulmaya yüz tutmuş bir zanaat olduğunu belirten Hülya Görmezoğlu şunları söylüyor: “Keçe, dünyanın ilk tekstil yüzeyi. Orta Asya Türk kültürünün önemli bir parçası olan Altay bölgesindeki Pazırık Kurganı’nda keçe örnekleri bulunuyor. Milattan önce üç ve dördüncü yüzyıllarda kullanıldığı tespit edilmiş ve eksi 20 derecede muhafaza olmuş. Aynı zamanda yer yaygısı kıl çadırları olarak kullanıldığı da biliniyor. Kültürümüzde bu kadar önemli bir yeri olan keçeciliğin yok olmasının önünde durmaya çalışıyorum. Halk eğitim merkezleri ve sanat okullarında verdiğim derslerle bu değeri gelecek nesillere aktarmaya çabalıyorum.”
hurriyet.com.tr