TÜRKİYE'nin pamuk veriminde dünyada ilk 3 ülke arasında olmasına rağmen yüksek maliyet girdileri ve yetersiz destekleme nedeniyle üretici beyaz altın yerine, mısır ekmeye başladı. Tekstil sektörünü ayakta tutabilmek ve dışa bağımlılıktan kurtarmak adına pamuk üretiminin artırılması gerektiğini belirten Manisa 118 No'lu TARİŞ Pamuk Kooperatifi Başkanı Cemal İnceler, üreticinin pamuğa yönelmesi için devletin teşvik primini 1 TL'nin üzerinde tutması gerektiğini söyledi.
Manisa 118 No'lu TARİŞ Pamuk Kooperatifi Başkanı Cemal İnceler, il genelinde pamuk ekim alanlarının geçen yıla oranla azaldığını, mısır fiyatlarındaki düşüş nedeniyle üreticinin mısırdan vazgeçerek, açıklanacak teşvik primini göre pamuğa yöneleceğini savundu. Türkiye'de tekstil sektörünü ayakta tutabilmek ve dışa bağımlılıktan kurtarmak adına pamuk üretiminin artırılması gerektiğine dikkat çeken İnceler, şöyle dedi:
"Manisa'da 2 bin 392 hektar ekim alanından, toplamda 8 ton 726 bin 398 kilo pamuk üretimi sağladık. Ekim alanlarımız Türkiye genelinde olduğu gibi Manisa'da da geriledi. Ülkemizde 2015 yılında üretimin tüketimi karşılama oranı yüzde 49.2 seviyelerine düştü. Bu veriler, pamuk üretiminin mutlaka teşvik edilmesi gerektiğini gösteriyor. Mısırfiyatlarının bu sene daha düşmesiyle birlikte pamuk ekim alanlarının artacağını düşünüyoruz. İlde pamuğa doğru bir yöneliş var fakat pamuğa olan teşvik priminin pamuk ekimi zamanında açıklanması bu yönelişi hızlandıracak."
İnceler, pamuk için mevcut fiyat ve prim desteklerinin yeterli olmadığını ve 75 kuruş olan primin en az 1 TL olması gerektiğini öne sürdü. İnceler, primlerin ekim zamanı olan mart ve nisan ayına kadar açıklanması gerektiğini belirterek, "Pamuk üretiminin artması neticesinde ülkemizden döviz çıkışı olmayacak, üretimde ürün çeşitliliği dengelenecek ve çiftçimiz ürettiği üründen para kazanacak. Pamuk üretiminin artırılması Türkiye'nin parasının Türkiye'de kalmasını sağlar. Bir yandan hem döviz sıkıntısı yaşıyor diğer yandan da yerli üretimi özendirmiyoruz" diye konuştu.
- Manisa