Teşvik yasasından sonra Şanlıurfa’ya yatırım talebi patladı. Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç, yatırımcıların şehirde yapacakları toplam yatırım bedelinin 500 milyon liraya ulaştığını bildirdi
Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç, teşvik yasasının etkisiyle ilde yatırım yapmak isteyenlerin toplam yatırım tutarının 500 milyon liraya ulaştığını söyledi. Güvenç, “Çıkartılan son teşvik yasası ile yatırım açısından en cazip il Şanlıurfa oldu. İlimizde yatırım yapma talebinde bulunan sanayicilerin toplam yatırım tutarı 500 milyon liraya ulaştı” dedi. Vali Güvenç şöyle devam etti:
“İlimiz en cazip, yatırıma en uygun iller arasında bulunuyor. Gerek huzur bakımından, gerek sanayicinin olmazsa olmazı ulaşım, iletişim ve insan kaynakları bakımından Şanlıurfa en cazip illerden biri. Ayrıca coğrafi konum bakımından Ortadoğu’ya açılan kapı biziz. Ortadoğu’da tam olarak huzur sağlandığında bu şehir sadece Türkiye’nin değil tüm bölgenin cazibe merkezi olacak. Zengin tarımsal potansiyeliyle, zengin turizm potansiyeliyle buna en güçlü aday.”
Umut Göbeklitepe…
Şanlıurfa’nın önemli bir turizm şehri olduğunu kaydeden Güvenç, Göbeklitepe buluntularıyla bütün dünyanın gözünün Şanlıurfa’ya çevrildiğini söyledi. Güvenç şunları kaydetti:
“Göbeklitepe’de ortaya çıkarılan dünyanın en eski tapınağı 11 bin 500 yıllık. Biliminsanları Göbeklitepe’ye tarihi değiştirecek bir keşif gözüyle bakıyorlar. Çok yakın bir zamanda ilimiz uluslararası bir turizm destinasyonu haline gelecek. Milattan sonra 2. yüzyıla ait mozaiklerin konulacağı bir müze inşa ediyoruz. Bu müze Türkiye’nin en büyük müzesi olacak.”
UNESCO’nun Dünya Mirası Geçici Listesi’nde de yer alan ve 12 bin yıl öncesine ait anıtsal mimarı yapıyla dikkati çeken Göbeklitepe, her yıl çok sayıda yerli ve yabancı turisti ağırlıyor.
Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası (ŞUTSO) Başkanı Sabri Ertekin, ildeki toplam milli gelirinin 10 milyar lira seviyesinde olduğunun hesaplandığını belirterek, “Hükümetimiz 2023’de kişi başı mili gelirin 25 bin dolar olmasını hedefliyor. Yüksek doğum oranı ve göç alarak, yılda 3.3 büyüyoruz. 2023 yılında nüfusumuz 2 milyon 500 bini geçecek. Toplam milli gelirimiz de 115 milyar liraya ulaşacak” dedi.
Şanlıurfa’ya Hazır Giyim Organize Sanayi Bölgesi kuruluyor. Bölge 5 bin kişilik istihdam sağlayacak.
TİM Hazırgiyim ve Konfeksiyon Sektör Kurulu, Şanlıurfa’da kümelenme metoduyla sektöre yönelik bir üretim üssü kuruyor.
‘Hazırgiyim OSB’ yolda
Şanlıurfa Organize Sanayi Bölgesi’nde, Hazırgiyim Organize Sanayi Bölgesi adıyla kurulacak ve yaklaşık 5 bin kişiye istihdam sağlaması beklenen hazırgiyim havzası, 350 dekarlık alanda başlayacak, talebe göre 700 dekara kadar çıkartılabilecek. Yatırımcılar arazi için bir bedel ödemeyecek.
Ekonomisi tarıma dayalı
* Güneydoğu Anadolu Projesi’nin (GAP) merkezinde yer alan Şanlıurfa’da nüfusun yüzde 70’i tarımla uğraşıyor.
* Türkiye’de sulanabilir arazilerin yüzde 10’u Şanlıurfa’da bulunuyor.
* Şanlıurfa’daki çiftçilere 201 yılında 693 milyon lira hibe desteği verildi.
* GAP Eylem Planı çerçevesinde olan şehirlerde 50 baş üstündeki hayvancılık yatırımlarına yüzde 35-40 hibe destek veriliyor.
* Şanlıurfa, Güneydoğu’da sanayileşmede Gaziantep’ten sonra ikinci sırada yer alıyor.
* Türkiye’de yetişen pamuğun dörtte birini (420 bin ton) Şanlıurfa üretiyor.
* Sanayinin sektörel dağılımında yüzde 40 ile gıda, yüzde 29 ile tekstil ilk sıralarda yer alıyor.
* Sanayi tesislerinin yüzde 33’ü mikro, yüzde 61’i küçük, yüzde 5’i orta ve yüzde 1’i de büyük ölçekli.
* OSB’de 345 sanayi parseli var. 64’ü yatırımcılara tahsis edildi.