Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) Başkanı İbrahim Burkay, birlik kanalıyla geçen yıl yapılan dış satımın yüzde 14'lük kayıpla 1,2 milyar dolara gerilediğini belirterek, 2016 hedeflerinin 1,6 milyar dolar olduğunu bildirdi.
Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) Başkanı İbrahim Burkay, birlik kanalıyla geçen yıl yapılan dış satımın yüzde 14'lük kayıpla 1,2 milyar dolara gerilediğini belirterek, 2016 hedeflerinin 1,6 milyar dolar olduğunu bildirdi.
Burkay, yazılı açıklamasında, tekstil ihracatında geçen yılın altında bir değerin söz konusu olduğunu belirtti.
Küresel ekonomide yaşanan toparlanma süreci ve bölgesel siyasi istikrarın kademeli olarak tesis edilmesiyle dış ticaretin yeniden artış ivmesi kazanacağını vurgulayan Burkay, "Türkiye'nin tekstil ihracatı 2015'te hedeflenenin altında kaldı. Bursa ekonomisinin sürükleyici sektörlerinden tekstilde yüzde 14'lük kayıp yaşandı ve UTİB, 2015 yılını 1,2 milyar dolar ihracatla tamamladı" ifadelerini kullandı.
Burkay, 2016'ya umutla baktıklarına işaret ederek, "İhracatın yoğun olduğu pazarlarda, yakın coğrafyada yaşanan siyasi ve ekonomik gelişmeler tekstil sektörünü de etkiledi. 2016 yılında 1,6 milyar dolar ihracat hedefliyoruz" değerlendirmesinde bulundu.
"AB sürecindeki iyileşmeler, ihracat artışımızı destekleyici nitelikte"
İş dünyası olarak, ülkenin ihracata dayalı kalkınma hedefleri doğrultusunda yeni pazar arayışlarını sürdürürken, alternatif pazarlarda da güçlerini artıracak yöntemler geliştirdiklerini belirten Burkay, şunları kaydetti:
"Bu kapsamda dünyanın en büyük ekonomisi ABD ve yeni işbirliklerinin kapısını araladığımız İran pazarında etkinliğimizi artırmayı başardık. UTİB olarak 2015'te en fazla ihracatı sırasıyla Almanya, Birleşik Krallık, Romanya, ABD ve Rusya'ya gerçekleştirdik. Geçen yıl ihracatın yoğunlaştığı Avrupa pazarı ile Ortadoğu pazarında gerileme yaşarken,Amerika ülkelerine ise yüzde 20'nin üzerinde artış yakalandı. Sektörün kalbinin attığıBursa'da Ar-Ge Proje Pazarı'nın 7'ncisini, Türkiye Ev Tekstili Tasarım Yarışması'nın 5'incisini gerçekleştirdik."
- AB sürecindeki iyileşme
Burkay, Türkiye'nin yeniden yakaladığı istikrar ve hükümet tarafından açıklanan reform ve teşvik paketlerinin uygulamaya geçmesiyle ihracatın yeniden ivme kazanacağına inandığını belirterek, şöyle devam etti:
"Gelişen ekonomilerdeki toparlanma işaretleriyle en önemli pazarımız AB sürecindeki iyileşmeler, ihracat artışımızı destekleyici niteliktedir. Bununla birlikte Türkiye olarak uluslararası ilişkilerde işbirliklerini yeniden tesis edecek adımlar ile ekonomipolitikalarının iş dünyasının beklentilerini karşılayacak şekilde uygulamaya geçirilmesi, bizleri büyüme hedeflerimize taşıyacaktır. Ayrıca hedef pazarlara ve katma değerli üretime yönelik desteklerin hayata geçirilmesi, ihracatımızın yeniden çıkışa geçmesini sağlayacaktır."