Bizim için canla başla çabaladıkları halde ayaklarımızın değerini çoğumuz pek bilmeyiz. Onları önemsemez ve biçimsiz ayakkabıların içine sokuştururuz, bize acı vermeye başlayıncaya kadar da aklımıza bile getirmeyiz. Normal ömür süresi içinde kişi 120 bin kilometre yol yürüdüğüne göre yüzde 40''ımızın gün gelip ayaklarımızdan şikayetçi olmamıza şaşmamak gerekir. Halbuki ayağa uygun ayakkabılar giyerek sorunların çoğu önlenebilir. Uzmanlar, çocuklukta ayağa uygun ayakkabılar giymenin ileride ortaya çıkabilecek sorunları önlediğini belirterek, çocuklara ayakkabı alırken şu hususlara dikkat edilmesi gerektiğini bildiriyor: "Çocuk için satın aldığınız ayakkabının burnunda, ayak parmaklarının rahatça hareket edebilecekleri kadar yer bulunsun. Ayakkabının burnuyla en uzun ayak parmağı arasında elinizin başparmağı kalınlığında bir aralık olmalıdır."
Çocuklara ayakları büyüdüğü zaman da giyebilecekleri kadar kocaman ayakkabılar almanın da sorunlara sebep olabileceği uyarısında bulunan uzmanlar, ayakkabının topuk kısmının bükülebilen özellikte olması gereğine de dikkat çekiyor.
Yüksek topuk sorun yaratıyor
Büyüklerin ise uzun süre yüksek topuklu ayakkabılar giymelerinin, ileride belde, ayaklarda ve bacaklarda ağrılara ve ayak parmaklarının pençe gibi kıvrılmasına sebep olduğunu söyleyen uzmanların tavsiyeleri şöyle:
"Yüksek topuklu ayakkabıları özel günlere saklayın veya zamanın çoğunu oturarak geçireceğiniz günlerde giyin. Günlük meşgalelerde ve dans ederken ayağı destekleyen alçak topuklu ayakkabılar giyin. Özellikle yaşlı kişilerin ayağı iyice saran ve destekleyen alçak topuklu ayakkabılar giydirin. Ayakları sağlıklı tutmak ve düşmeleri önlemek için sağlam ve ayağı destekleyen ayakkabılar giyilmelidir. Ayakkabının tabanı lastik veya sentetik bir maddeden yapılmış ve yüzeyi kabartılmışsa ayağınız kaymaz.
Ayakkabının tabanı köseleden yapılmışsa ayağınız kolayca kayar. Ayağa tam oturmayan ayakkabı veya terlikler ayağınızı sürümenize ve dengenizi kaybetmenize sebep olur. Ayakkabının ayağa tam oturduğunu, ayakkabının burnunda ayak parmakları için yeterli yer olduğundan (en uzun ayak parmağıyla ayakkabının burnu arasında 1-2 cm bulunmalıdır) ve ayakkabının topuk kısmının ayağı rahatça sarmasından anlayabilirsiniz."
En emniyetli topukların alçak (5 cm''den az) ve kalın topuklar olduğunu ifade eden uzmanlar, kama topukların da 5 cm''den alçak olmak şartıyla iyi bir seçenek olabileceğini bildiriyor.
Uzmanlar, ayağı iyice saran bağcıklı veya kapalı kesimli fantezi ayakkabıların ayağı iyi desteklediğini belirtirken, terlik gibi ayağa geçirilen, tokyo ve benzer ayakkabıların ise ayağı yorduğunu ve ayak bileğinin kolayca burkulmasına sebep olduğunu kaydediyor.
İçi yastıklı, tabanı bükülebilen (koşu ayakkabılarında olduğu gibi) ayakkabıların, ayağı sert ve eğri büğrü zeminden koruduğunu ve ayakla zemin arasında tampon görevi gördüğünü vurgulayan uzmanlar, deri veya delikli sentetik maddelerden yapılmış hafif ayakkabıların, adeta "nefes aldığı" ve ayakkabının içine hava girmesini sağladığı için rahat olduğunu belirtiyor.
Uzmanlar, ayakkabıları gerekirse tamir ettirmeyi unutmamanın da önemli olduğunun altını çizerek, tabanı incelmiş veya topukları yenmiş ayakkabıların da tehlikeli olabileceği uyarısında bulunuyor.