Whatsapp Tekstil Kursları Destek Hattı

Uzak Doğu'dan ithal etmemiz gerekmeyecek

UÜ. Tekstil Mühendisliği Bölümü Tekstil Bilimleri Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Aslı Hockenberger, öğretim üyesi Doç. Dr. Yasemin Kavuşturan ve Yrd. Doç. Dr. Serpil Koral Koç’ın iki yıl önce başlattığı Polyester ve Polibütilen tereftalat (PBT) liflerini birleştirerek hibrit iplik üretimi araştırması sona erdi. UÜ. bilimsel Araştırma Projeleri Birimi, Zorlu Gruba bağlı Korteks Mensucat Sanayi ve Tic. AŞ. ve Thierry Diniz Otomotiv Sanayi ve Ticaret AŞ. tarafından desteklenen proje ile otomotiv sektörü için daha esnek ve yumuşak kumaş üretildi.
 
DÜNYADA ÜRETİLİYOR
 
Otomotiv sektöründe koltuğa kumaşın rahatça giydirilmesi, potluk yapmaması olduğunu belirten Prof. Dr. Aslı Hockenberger şöyle dedi:
 
"Otomotiv sektöründe çok kullanılan polyester ile PBT’yi de karıştırdık. Okulumuzda bulunan iplik üretim makinesi hava jetli tekstüre ile yeni bir hibrit iplik oluşturduk. Yüzde 40’a varan esnek, biraz daha tüylü, doğal bir yüzeyi var. Tüylü bir elyaftan yapılmış hissini veriyor. Bu Otomobil kumaşlarında istenen bir özellik. Dünyada benzer iplik üretimleri bulunmasına rağmen Türkiye’de böyle bir üretim gerçekleştirilmemişti."
 
’TESTLERİ TAMAMLANDI, KOLTUĞA GİYDİRİLEBİLİR’
 
İpliğin özellikle otomotivde döşemelik kumaşlarda daha iyi performans vereceğini düşündüklerini ifade eden Prof. Dr. Hockenberger, polyester iplik üretimi yapan Korteks ve kumaş dokumasını yapan Thierry Diniz ile bu sayede işbirliği gerçekleştirdiklerini kaydetti. Prof. Dr. Hockenberger, hibrit iplikten üretilen kumaşların Ar-Ge çalışmaları, boyama ve kumaş dayanıklılıkları test edildikten sonra koltuğa giydirilecek hale getirildiğini vurguladı.
 
’FARKLI İPLİKLERİ KARIŞTIRMAK ZORDU’
 
Hibrit ipliklerin boyama ve performans testlerinde destek olan Zorlu Tekstil Grubu Ür-Ge Grup Müdürü Mutlu Sezen de, esnekliğin ihracat gerçekleştirdikleri otomotiv sektörüne kumaş üreten firmalar tarafından aradığını belirterek şunları söyledi:
 
"İplikler ağırlıklı olarak ’kontinü’ dediğimiz sossuz liflerden oluşuyor. Bunlarda farklı iplikleri karıştırmanız zor. Farklı iplikleri karıştırabilmek için Ar-Ge çalışması yapmamız gerekliydi. Üniversitemizden destek aldık. Çok uzayan iplikle, normal uzama sağlayan iki ipliği karıştırıp, prosesten geçirerek kumaşta kullanıma uygun bir hale getirdik."
 
’UZAK DOĞU’DAN İTHAL ETMEMİZ GEREKMEYECEK’
 
Kumaş performanslarının test edilmesini sağlayan Thierry Diniz Otomotiv Sanayi ve Ticaret AŞ. Mühendislik Müdürü Bülent Büyükkaya da yüzde 50 Amerikan, yüzde 50 Türk ortaklı bir firma olduklarını belirterek şu bilgiyi verdi:
 
"Proje bazlı çalışmalarımızı yürütüyoruz. Esneklik Japon ana sanayi üreticilerinde sıkça istenilen bir özellik. Firmamızın girdiği projelerde esnek bir kumaşı üretebilmek için Uzak Doğu’dan ithal etmemiz gerekiyordu. Fiyat, lojistik maliyet, gümrük bedelleri fazlaydı. Kortes’in böyle bir ipliği üretmesi bizi sevindiriyor. Önemli bir karlılık sağlanacak. Yerli bir hammadde üretilecek."
 
DHA