Whatsapp Tekstil Kursları Destek Hattı

Viking ilham verdi ‘temiz’ kazandı

AVCI ailesinin 1992 yılında dönemin çok sevilen çizgi film kahramanı ‘Vikingler’den esinlenerek kurduğu Viking Ltd temizlik ürünleriyle bu yıl 80 milyon lira ciroya ulaşıyor.
 
Firma şimdi bu sektöre ara mamul de üretecek.
 
NURETTİN, Nejmettin, Hayrettin, Muhittin Avcı kardeşler İzmir’de semt pazarlarında açık deterjan satarak başladıkları ticareti, sanayiciliğe dönüştürmeyi başardı ve bugün sektördeki en önemli oyunculardan olmayı başardı.  30 bin metre kapalı alana sahip fabrikasında ürettiği ürünlerle bu yıl 80 milyon dolar ciroya ulaşan Viking Ltd.,  yakında arap sabunundan geliştirdiği yeni bir sıvı genel temizlik ürünün de piyasaya sürecek.  Hayrettin Avcı şöyle konuşuyor:
 
TAKSİCİ BABANIN ÇOCUKLARI
 
Babamız taksi şoförüydü  ve 1976’da vefat etti. Bizler 4 kardeş o zaman 7, 14, 18 ve 21 yaşındaydık.  Ağabeyimiz askerden yeni gelmişti ve bir sabun fabrikasına işçi olarak girmişti.  Biz diğer üç kardeş olarak çalışıp hayatımızı kazanmak zorundaydık.  Bir süre sonra (1978’de) ağabeyimizin işi, mesleği gereği biz de semt pazarlarında açık deterjan ve temizlik ürünleri satmaya başladık.  Çünkü bu ürünlere talep çok yüksekti. Güzelyalı’da küçük bir depomuz vardı.  
 
İLK ÜRETİM 6 METREKAREDE
 
Satışlarımız iyi gidince, biz de birşeylerü retmek istedik ve ilk üretim yerimiz 6 metrekarede leğenlerde başladı. Yaptığımız ürün ise ‘kristal çamaşır sodası’ oldu. Bu ürüne de çok talep oldu. Ardından arap sabununu yüksk miktarlarda alıp naylon torbalarda amajlajlayarak  yine pazarlarda satmaya başladık. 1985’e kadar pazarcılık ve seyyar satıcılık yaptık. Seyyar satıcılık derken, ürünlerimizi arabayla İzmir’in ve Ege’nin bazı köylerine götürüp oralarda sattık. 1985’ten itibaren bakkallara ve marketlere vermeye başladık. Sonra da toptancılara ürün verdik. 
 
MARKA OLMALIYIZ
 
 1992’de de Viking Ltd.’i kurduk. O dönemde televizyonda herkesin çok sevdiği bir çizgi film kahramanı vardı. Adı Viki’ydi. Vikingler çizgi filmindeki çocuk karakter. Biz, Viking adını oradan ilham aldık. Viking markasını temizlik ürünlerimiz için tescil ettirdik. Viking’i kurduktan sonra da pazarın talep ettiği yeni ürünleri birbiri ardına devreye koyduk. Çamaşır suyu, tuz ruhu, sıvı deterjan v.s.  Bir taraftan da Ege’nin tüm illerinde, İç Anadolu ve Akdeniz’de distribütörlük bayilik sistemimizi kurduk. 2005’e geldiğimizde artık yeni ve büyük bir fabrika yatırımı yapacak güçteydik. Kemal Paşa’da, 53 bin metrekarelik alanda 30 bin metrekare kapalı alanda fabrikamızı yaptık ve oraya taşındık.
 
367 kişi çalışıyor
 
VİKİNG temizlik ürünleri, 4 satış kanalı için üretiliyor. Hayrettin Avcı, “Bunlar; normal perakende, ihracat, private label üretimi ve ev dışı tüketim alanları. 3 şirketimizde 367 kişilik istihdamımız var. Bu yıl 80 milyon TL ciro yapıyoruz. yüzde 5’i ihracattan. İhracat potansiyelimiz çok yüksek. Sürekli artıyor. Şu ana kadar ürünlerimiz 55 ülkeye ulaşmış durumda. En iyi pazarlarımız da Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Türk cumhuriyetleri” diyor.
 
TÜBİTAK ve San-Tez projeleri için yatırım
 
HAYRETTİN Avcı, ağabeyi Nurettin Avcı’nın yönetim kurulu başkanlığı altında 4 kardeş ortak yola devam ettiklerini söylüyor ve şu bilgileri aktarıyor: “2010 yılında TÜBİTAK ve San-Tez (Sanayi Tezleri Programı) destekli projelere başladık. Hedefimiz, Türkiye’de kimya sektörünün dışa bağımlılığını azaltmaktı.  Bunun için Türkiye’de üretilmeyen, sektörün kullandığı bazı kimyasalları üretebilmekti. Bunun için de Avcı Kimya’yı kurduk. İlk iki ürünümüzün patentini aldık ve 2014’te üretim yatırımı yapacağız. TÜBİTAK ile esanslarda kalıcılığı artıran bir fiksatör ve San-Tez kapsamında da, çevre dostu bir polimer üretimi yaptık. Avcı Kimya, bundan sonra da böyle ‘ithal edilen’ kimsasalları üretmek için yeni Ar-Ge projeleri yaparak yola devam edecek.”
 
‘Aktif karbon kumaş’ tamam
 
ULUDAĞ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB), 6. Ar-Ge Proje Pazarlığı etkinliğine hazırlanırken daha önce etkinlikte sunulmuş projelerden birinin başarısı motivasyonu artırdı. 2010’daki proje pazarına katılan Doç. Dr. Numan Hoda,  Sanayi Bakanlığı’ndan aldığı destekle kendi işletmesini kurdu ve aktif karbon kumaşlarını Türkiye’de üretmeyi başardı.  Aktif karbon kumaşlarla üretilen solunum maskeleri, sadece partiküllerin değil; tüm moleküler gaz ve kokuların girmesini engelliyor. Bu kumaşlar, karbon içeriğinin arıtma ve saflaştırma özelliğinden yararlanıyor. UTİB Başkanı İbrahim Burkay, yeni projeleri desteklemeyi, yeni başarı hikayelerinin yazılmasına katkı vermeyi sürdüreceklerini belirterek, “2009 yılında 67 proje ve 145 katılımcı ile başlayan etkinlik, 2013 yılında 330 proje ve 2 bin 500 katılımcıyla gerçekleşti. Bu yıl yeni bir rekora imza atacağız” dedi.
 
‘Patent avcısı’ ekip kurdu
 
OCAK-Kasım döneminde demir çelik mutfak eşyası ihracatı yüzde 13.4,  alüminyum mutfak eşyası ihracatı yüzde 29.9 arttı.  Türkiye, metal mutfak eşyası ihracatından 11 ayda 342.4 milyon dolar döviz girdisi sağladı. Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) Türkiye’nin en fazla ihracat yapan ilk 1.000 firması listesine giren 79 üyenin ödüllendirildiği toplantıda konuşan İstanbul Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) Başkanı Tahsin Öztiryaki, sektörün Ar-Ge ve İnovasyonun önemini kavradığını belirterek, “Sektörümüzün toplam ihracatı da, Ocak-Kasım döneminde 6 milyar 300 milyon dolara ulaştı. Artık sadece yeni fikirleri ve yeni patentleri desteklemekle yetinmiyoruz. Atıl kalmış üretimle tanışamamış patentleri de inceleyip ekonomiye kazandırıyoruz. Bunun için, ‘patent avcısı’ bir ekip de oluşturduk” dedi.
 
MÜSİAD Hollanda yeni başkanını seçti
 
MÜSTAKİL Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Hollanda şubesi başkanlığına Ali Bekdur seçildi. Başkanlık görevini yürüten Sinan Tosun, derneğin genel kurulunda görevini yeni seçilen Ali Bekdur’a devretti. Rotterdam’daki genel kurulda, Abdurrahman Akbulut başkan vekilliği görevini üstlendi. Ali Bekdur zor ama anlamlı bir görev üstlendiğinin bilincinde olduğunu ifade etti.