Alışveriş merkezlerine yapılan yatırımlara dikkat çeken Süvari Giyim Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Coşkun, “Bundan sonraki dönemde yatırımcılar daha çok AVM’nin nereye yapılacağı konusuna önem vermeli. Birbirinin çok yakınında yapılan alışveriş merkezleri artık sektöre zarar vermeye başladı.” dedi.
-Alışveriş merkezlerinin Türki-ye’de birçok markanın çıkması noktasında en önemli etken olduğunu söyleyen Süvari Giyim Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Coşkun, yan yana açılan alışveriş merkezlerinin birbirine zarar verdiğini kaydetti. “Yatırımcıların bundan sonraki dönemde daha çok AVM’nin nereye yapılacağı konusuna önem vermeleri gerekiyor. Mesela bazı AVM’lerin ikincisi, birincinin yarı potansiyelini alıyor. Bu durumda ne içindeki mutlu ne yatırımı yapan. Birbirinin çok yakınında yapılan alışveriş merkezleri artık sektöre zarar vermeye başladı.” diyen Coşkun, bu yatırımların daha planlı yapılması gerektiğine dikkat çekti.
Ahmet Coşkun, Bugün TV’de Zaman Ekonomi Müdürü Turhan Bozkurt ve Bugün Gazetesi Ekonomi Müdürü Zafer Özcan’ın hazırlayıp sunduğu Üç Nokta programında gündemi değerlendirdi. Alışveriş merkezi sahiplerinin döviz ve Euro kullanmasından dolayı kurdaki artıştan kurların normal olduğu dönemde çok etkilenmediklerini belirten Coşkun, son 7-8 aydır dövizdeki artışın yüzde 30’a ulaşmasıyla sıkıntı yaşadıklarını söyledi. Coşkun, “Sektör küçük miktarlarda kâr marjlarıyla çalıştığı için dövize bağlı diğer maliyetlerinizle de artış olunca özellikle son dönemdeki artışla birlikte taşınmaz hale geldi ve oturduk alışveriş merkezleriyle tek tek bu gelen sıkıntının tek başımıza taşıyabileceğimiz bir yük olmadığını anlattık. Onlar da bize haklı oldukları noktaları anlattılar.” dedi. Şu ana kadar yüzde 50’nin üzerinde olumlu bir yaklaşım gördüklerini belirten Coşkun, “Genelde kur sabitleme yapıyorlar. Yarısını yansıtıyor yarısını yansıtmıyor. 6 ay boyunca, 3 ay boyunca kur nereye giderse gitsin sizin ödeyeceğiniz kur bu olacak. Yabancı yatırımcılar bu konuda biraz daha geç cevap veriyorlar ama görüşmelerimiz içerisinde biz bir şey yapamayız diye olumsuz bir dönüşle karşılaşmadık. Tekstil, her zaman dayanışma içerisinde birbirinin sorununu dinleyerek hareket eden bir sektör.” şeklinde konuştu.
Müşterilerinin inovatif ürünlere yoğun ilgi gösterdiğini aktaran Coşkun, x-ray cihazında ötmeyen kemer, esneyen pantolonun normal üründen yüzde 20-30 daha fazla katma değerinin yüksek olduğunu belirtti. Bu yılın sonunda duşta yıkanabilen takım elbise üreteceklerini ifade eden Coşkun, “Takımı asıyorsunuz duş spirali ile yıkıyorsunuz. Bunun bütün malzemeleri ona göre yapılıyor. Kendi kendine kururken de ütüleniyor. Mesela bir toplantıya gittiniz üstünüze koku sindi. Siz oteldeyken bunu yıkadığınız zaman sabah tekrar giyebileceğiniz şekilde bir takım elbise.” dedi. Nepal’de 2 Süvari mağazasının olduğunu kaydeden Coşkun, dünya ticaret köprüleri organizasyonunda Nepalli yatırımcıların bayilik istediklerini ifade etti. Pazara girmeden önce ülkeyle alakalı geniş çapta araştırma yaptıklarını belirten Coşkun, gümrük sorunu olan ülkelerden uzak durduklarını söyledi.
zaman.com