Pamukkale Üniversitesi Tekstil Mühendisliği, TUBİTAK ve bir tekstil firması işbirliğiyle, yatalak ve yoğun bakım ünitelerinde uzun süre kalan hastalarda çarşafa sürtünme ve ısı kaynaklı oluşan “yatak yarası”nı ortadan kaldıracak çarşaf üretildi.
Denizli Tekstil ve Giyim Sanayicileri Derneği (DETGİS) Başkanı İsa Dal, uzun süre yatağa bağımlı olarak yaşayan hastalarda “bası” denilen yatak yaralarının oluştuğunu belirterek, bu sorunu ortadan kaldırmak için bir tekstil firması ve Pamukkale Üniversitesi Tekstil Mühendisliği işbirliğiyle proje hazırladıklarını anlattı.
Ar-Ge çalışmalarının ardından hazırladıkları projenin TUBİTAK tarafından onaylandığını ve bu kurumun çalışmaya yüzde 75 oranında destek verdiğini dile getiren Dal, sürtünme ve ısıdan kaynaklanan yaraları ortadan kaldıracak yüksek teknoloji polimer liflerden oluşan çarşafın, dünyada ilk kez Denizli'de üretileceğini söyledi.
Dal, üniversite-sanayi işbirliğiyle ortaya çıkardıkları ürünün, insanlığa hizmet edeceğinden dolayı çok mutlu olduklarını ifade ederek, “Böylelikle yoğun bakım ünitelerinde yatan hastalarımızın ve yatağa bağımlı yaşayan vatandaşlar, çarşaf sayesinde bası yaralardan kurtulmuş olacak. Ürün sayesinde artık hastalarımızın bu sıkıntıları ortadan kalkacak” dedi.
BİLİMSEL OLARAK KANITLANDI
Ürettikleri çarşafın hastalar üzerinde denendiğini ve faydasının bilimsel olarak kanıtlandığını belirten Dal, “Pamukkale Üniversitesi Etik Kurulu, bir yıldan fazla projemizi inceledi. İnceleme sonucunda, ürünün yoğun bakım hastaları ve uzun süre yatağa bağımlı hastalar üzerinde kullanılabileceğine kanaat getirdi” diye konuştu.
Dal, ürünün sadece hasta yataklarında değil, evlerde de kullanılabileceğine işaret ederek, şunları kaydetti:
“Ürünümüz, çamaşır makinelerinde yıkanabilecek. Ana rengimiz beyaz ama farklı renklerde de olabilecek. Çarşafımız özel lifli olduğu için kışın yatakları ısıtacak, yazın ise serinletecek. Ürüne çok farklı özellikler de kazandırabileceğiz. Antibakteriyel özelliği sayesinde yatalak hastalarımızda bakteri üremesi engellenecek, kokuları ortadan kaldıracak. Ayrıca kir itici özellik de katabileceğiz. Bu ürünün daha çok geliştirilmesi mümkün. Önü çok açık bir ürün. Seri üretime ilerleyen dönemde başlayacağız.”