Whatsapp Tekstil Kursları Destek Hattı

YILBAŞI SİPARİŞLERİ TÜRKİYE'YE KAYDI, HAZIR GİYİM İHRACATI YÜZDE 25 ARTTI

 

Yaklaşan yılbaşı ve Avrupa Birliği (AB)’ndeki ekonomik kriz, Türk hazır giyim ve konfeksiyon sektörü için fırsata dönüştü. Avrupalılar, kriz ortamında stok yapmamak için yılbaşı siparişlerini Uzakdoğu'dan, daha kaliteli üretim yapan Türkiye’ye kaydırdı. Bunun sonucunda hazır giyim ihracatı yüzde 25 arttı. Eylül ayında hazır giyim sektörü Türkiye genelinde ihracatını yüzde 25 arttırarak en fazla ihracat yapan üçüncü sektör konumuna yükselirken 12 aydır üst üste ihracatı gerileyen Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (EHKİB) ise eylül ayında ihracatını yüzde 21 arttırarak kötü gidişini durdurdu.
 
Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Emre Kızılgüneşler, yılbaşından önce Avrupa’dan talep artışı olduğunu belirterek, bu sebeple sektörde işletmelerin tam kapasite çalıştıklarını söyledi. AB’deki krizin daha uzun süre devam etmesinin beklendiğini dile getiren Kızılgüneşler, “Avrupalı ithalatçılar, stok maliyetlerine katlanmak istemiyor. Bu nedenle siparişlerini Uzakdoğu yerine Türkiye’ye vermeyi tercih ediyorlar. Türkiye’ye sipariş verdiklerinde, hem kısa sürede hem de daha kaliteli ürün teslim alabiliyorlar. Avrupa Birliği’ndeki bu kriz, Türk hazır giyim sektörü açısından bir fırsat oldu.” diye konuştu.
 
Eylül ayında ihracatını en fazla arttıran ve dış ticareti sürükleyen sektörün hazır giyim olduğunu kaydeden Kızılgüneşler, şöyle devam etti: “Türkiye’nin eylül ayında ihracatının yüzde 7,4 artış göstermesinde en büyük katkıyı, hazır giyim ve konfeksiyon sektörü yaptı. Önümüzdeki süreçte hazır giyim ihracatındaki bu artış trendinin sürmesini bekliyoruz. EHKİB olarak 2012 yılını 1,2 milyar dolar ihracat rakamıyla tamamlamayı hedefliyoruz.”
 
EGE’DEN HAZIR GİYİM İHRACATINDA AB’NİN PAYI YÜZDE 87
 
Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği, 2012 Eylül ayında 88 milyon 237 bin dolarlık ihracat yaptı. EHKİB’in ihracatı, 2011 Eylül ayına göre yüzde 21 artış gösterdi. On aylık dönemde ise 856 milyon 237 bin dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Birliğin Ocak-Eylül döneminde AB’ye ihracatı ise 748 milyon 161 bin dolar oldu. Ege Bölgesi’nden yapılan hazır giyim ihracatında AB’nin payı yüzde 87 olarak gerçekleşti. Aynı dönemde en fazla ihracat 204 milyon 699 bin dolarla Almanya’ya yapılırken İspanya 145 milyon 968 bin dolarla ikinci, İngiltere 85 milyon 957 bin dolarla üçüncü sırada yer aldı. Bu ülkeleri Hollanda, Çek Cumhuriyeti ve İtalya takip etti.