Bayburt'ta genç kızların çeyiz sandıklarını süsleyen, bir tür yün kumaş olan "ehram", Avrupa'dan sonra Amerika'da da ilgi görmeye başladı.
Yöresel giysilerde kullanılan ehram, giyim alışkanlıklarının değişmesiyle unutulmaya yüz tuttu. Ehram dokumacılığını yaşatmak amacıyla harekete geçen girişimciler, ceket, etek, çanta, masa örtüsü, seccade, perde ve kravat gibi yeni kullanım alanları ortaya çıkararak, yöresel kumaşa yeniden hayat vermeye çalışıyor.
Fransa, Hollanda, Almanya ve İsviçre gibi Avrupa kentlerinde yaşayan Bayburtlular aracılığıyla tanınan ve sipariş edilen ehram, Amerika'da da rağbet görmeye başladı.
“SİPARİŞLERİ KUMAŞ OLARAK HAZIRLAYARAK GÖNDERİYORUZ”
Bayburtlu Kadınlar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Leyla Karabulut, geçmişte ehram dokumacılığına ilginin büyük olduğunu belirterek, “30 yıl öncesine kadar Bayburt'ta her üç evden birinde ehram tezgahı bulunur ve ehram örülürdü” dedi.
Bayburtlu kadınlar olarak ehramın yok olmasını büyük bir eksiklik olarak gördüklerini ifade eden Karabulut, “Dernek olarak hem yöresel dokumamızı yeniden hayata geçirmek hem de daha fazla yerde kullanılabilir hale getirmek için ehram kursu açmaya karar verdik” diye konuştu.
Yeniden dokumaya başladıkları yöresel ehram kumaşı için ABD 'den sipariş aldıklarını kaydeden Karabulut, şunları söyledi:
“Kadın ve Kadın Sivil Toplum Örgütlerini Güçlendirme Projesi'nin uygulama merkezi olan Şanlıurfa'da faaliyet gösteren Güneydoğu Anadolu Kadın Yerel Destek Merkezi aracılığıyla ABD'den sipariş aldık. Sipariş üzerine ürettiğimiz ehramı Şanlıurfa'daki merkez aracılığıyla ABD'deki alıcılara ulaştırdık. Ürünü yüzde yüz yün, kahverengi ve sütlü kahverengi renklerde istiyorlar. Siparişleri kumaş olarak hazırlayarak gönderiyoruz.
Sanırım orada da kıyafet üretiminde kullanılıyor. Son gelen sipariş, servis takımı ölçülerinde. Şimdi bu siparişleri hazırlayıp Amerika'ya göndereceğiz. İnşallah daha çok sipariş gelir ve yöresel dokumamızı daha çok tanıtmış oluruz.”
(aa)