Hak-İş'e bağlı Öz İplik İş Sendikası Kahramanmaraş Şube Başkanı Bünyamin Yumrukaya, tekstil sektöründe çalışan 45 bin insanın kredi kartı borçlusu olduğunu söyledi.
Yumrukaya, yaptığı açıklamada, bir işçinin en düşük maaşının açlık sınırının altında olmaması gerektiğini belirterek, İşçi ve işverenlerin arasında köprü olmak istiyoruz. Ancak Kahramanmaraş'ta bunun yapılmasına izin verilmiyor. Örgütlenmeye çalıştığımız iş yerlerinde üye olan işçi arkadaşlarımız hemen işten atılıyor. İşten atılan arkadaşlarımız için yasal yollara başvurulduğunda bir daha iş bulamama tehdidi ve can güvenliğimizi tehdit ediyorlar" dedi.
Sendikalaşmanın önündeki en büyük engelin işverenler olduğunu söyleyen Yumrukaya, "Sendika var ise bir iş yerinde disiplin iş güvenliği tedbirleri alınmış demektir. İnsanca yaşamak için ücret artışı ve toplu sözleşme imzalanması demektir. Örgütlenmeye başlıyoruz iş yerinde anında kapı dışı ediliyor arkadaşlarımız. Sendikalı işçileri, imzalanan sözleşme ile ile sağlanan ücret artışının yanı sıra sosyal haklarda da kazanımlar elde ediyorlar. Türkiye'de sendikalaşma oranı Batı ülkelerine göre çok düşük. Çıkarılan sendikalar kanunu ile 12 Eylül darbelerinin çalışma hayatından silinmeye çalışıldıysa da, önemli olarak gördüğümüz bu değişiklik yeterli olmamıştır. Örgütlenmenin önündeki en büyük engellerden biri olan iş kolu barajı kaldırılmamıştır. Çalışma hayatının çok dinamik bir yapısı var. Çalışma şartları fabrikaya, sektöre, ağırlığına göre değişiklik gösterir. Birişçi aldığı ücretle insanca yaşayabilmelidir. Açlık sınırının altında bir ücretle geçim söz konusu olamaz" ifadelerini kullandı. - KAHRAMANMARAŞ