Yünün Ağartılması
Ağartma yün sektöründe pamuklularda olduğu kadar önemli ve sık uygulanan bir işlem değildir. Ağartma daha ziyade beyaz trikotajlar, açık tonlarda boyanacak kumaş ve trikotajlar ile basılacak yünlü mamuller için gereklidir. Bu durumlarda yünün doğal sarımtırak rengi rahatsız edeceğinden, bir ağartma işlemi ile giderilmesinde fayda vardır. Yünlü mamullerin yüksek derecede beyazlatılması zordur. Bunun için gerekli olan ağır koşullar altında lifler zarar görmektedir. Yünlü mamuller indirgen, yükseltgen veya birçok durumlarda da yükseltgen ve indirgen ağartmayı kombine ederek ağartılabilmektedir.
Ağartılmış yünlü mamullerin sonradan yine sararmaları durumu üzerinde titizlikle durulması gereken bir husustur.Sonradan sararma 3 ayrı nedenle olabilmektedir:
1.Işık etkisiyle
2.Yüksek sıcaklıklarda yapılan kurutma ve buharlamaların etkisiyle
3.Ağartmadan sonra yapılan asidik, bazik veya nötr sıcak terbiye işlemlerinin etkisiyle.
Ağartmada kullanılan maddelerin ve ağartma koşullarının da sonradan sararma üzerindeki etkileri büyüktür. Bir genelleme yapmak pek doğru değilse de, indirgen bir ağartmadan geçirilmiş mamullerde sonradan sararma tehlikesinin, yükseltgen maddelerle ağartılmış mamullere nazaran oldukça düşük olduğu söylenebilir.
Her ağartılmış yünde gözlenen özgün davranışa göre aşağıdaki sonuçlara varılabilir:
1.İndirgen maddelerle ağartılan yünler, buharlama, termal muamele ve asidik boyama gibi son muamelelere orijinal yünden daha hassastır. Hidrojenperoksitle ağartılan yün, bu muamelelere karşı genellikle indirgen maddelerle ağartılmış yünlerden daha hassastır.
2.İndirgen maddelerle ağartılan yünler hem tekrarlı yıkama hem de 400 saatlik xenotest muamelelerine karşı orijinal yünden daha az hassastır. Hidrojenperoksitle ağartılan yünde bu muamelelere karşı hassasiyet indirgen maddelerle ağartılan yünlerden az olmakla beraber, benzer davranış görülür.
tekstilokulu.net