Whatsapp Tekstil Kursları Destek Hattı

"Yüzde 100 yerli" tekstil makinesi üretti

Yalova'da, tekstil makineleri için yedek parça imalatıyla uğraşan ilkokul mezunu girişimci Yusuf Cemal Caner 23 yıldır hayalini kurduğu "yüzde 100 yerli yumak sarma makinesi"ni 9 ay süren Ar-Ge çalışmaları sonucu üretti.
 
Caner, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tekstil işine, Çiftlikköy ilçesindeki Taşköprü Sanayi Sitesi'nde çırak olarak başladığını söyledi.
İlkokul mezunu olduğunu ve tekstile başladığından bu yana 23 yıldır hep yüzde 100 yerli bir makine üretmeyi hedeflediğini belirten Caner, şöyle devam etti:
"Yedek parça ürettiğimiz için Yalova ve çevre illerdeki tekstil fabrikalarına gidiyorduk. Bundan dolayı bazı sıkıntıları yaşaya yaşaya belli bir tecrübeye eriştim. Yalova'daki fabrikalar ve yıllarca beraber çalıştığımız firmalar bizim için bir nevi okul. 23 yıldır makinelerle iç içeyim. Bu sürede ciddi deneyim ve tecrübeler edindim. Sektörün ne tür problemler yaşadığını biliyorum."
Çalıştıkları firmaların yetkililerinin de teşvikleriyle kendisi için hayali bile zor olan bir makine üretmeye karar verdiğini anlatan Caner, 9 aylık Ar-Ge sürecinin ardından projesini sonuçlandırdıklarını bildirdi.
Ürettikleri makinenin, tekstilde yumak sarma amacıyla kullanıldığı bilgisini veren Caner, "Türkiye'de kullanılan buna benzer makineler, İsveç'ten getiriliyor. İsveçli firmalar bu makineyi 1991 yılından sonra üretmemeye başladı. Şimdi bildiğim kadarıyla Almanya'da buna benzer makineler üretiliyor" ifadesini kullandı.
- "Sorunsuz, kullanımı basit bir makine oldu"
Caner, makine için yurt içinin yanı sıra başka ülkelerden de siparişler aldıklarını aktararak, Hindistan ve İran'dan bazı firmaların yetkilileriyle görüşmelerinin sürdüğünü dile getirdi.
Yazılımı bir Türk mühendisin yaptığına dikkati çeken Caner, şunları kaydetti:
"Metal aksamından tutun bütün parçaları burada üretildi. Yani yüzde 100 yerli. Makinenin rengi turkuaz. Mümkün olduğu kadar bu makinede kaynak kullanmadık. Tamamen modüler sistem olarak tasarladık. Ayarları, tornavida, pense gibi aletlere ihtiyaç duyulmadan, tamamen ekrandan, insanoğlunun algılayabileceği mantığa ve hafızaya uygun yapılıyor. Çok kısa sürede parti ve model değişimleri ekrandan yapılıyor. Dolayısıyla sorunsuz, kullanımı basit bir makine oldu."
Üretim süresi iki ay olan makine için 7 kişilik ekibin çalıştığı bilgisini veren Caner, bundan sonraki hedefinin, ambalaj işini yapabilecek sistemi söz konusu makineye ilave etmek olduğunu sözlerine ekledi.
Kaynak: AA