Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) ve İyi Pamuk Uygulamaları Derneğince (İPUD) pamuk üretimini çevresel, ekonomik ve sosyal anlamda sürdürebilir kılmak amacıyla "İyi Pamuk Uygulamaları" konulu sektör istişare toplantısı düzenlendi.
GTB'den yapılan yazılı açıklamaya göre, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve ziraat odalarının temsilcilerinin yanı sıra pamuk üreticisi çiftçilerin katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda, dünyada 2010 yılından bu yana üretimi yapılan "better cotton", yani "daha iyi pamuk" standardı hakkında istişareler yapıldı.
İPUD Değerlendirme ve Raporlama Uzmanı Gülşah Ayvazoğlu Çevik, yaptığı sunumda, katılımcılara pamuk üretiminin çevre ve insan üzerindeki olumsuzluklarını en aza indirgemeyi hedefleyen "better cotton" standardı hakkında bilgiler verdi.
Önemli markaların sürdürülebilir pamuk ihtiyaçlarının büyük bir kısmını karşılayan "better cotton" standardının 2010 yılından bu yana uygulandığını anlatan Çevik, "2016 yılı itibariyle 5 kıta ve 21 ülkede üretilen better cotton, şu an için dünya pamuk üretiminin yüzde 16'sını kapsıyor. 2020 yılı hedefiyse dünya pamuk üretiminin yüzde 30'unu karşılamak ve 5 milyon çiftçiye ulaşmak." açıklamasında bulundu.
İPUD'un 2014'te Better Cotton Inititative (BCI) ile stratejik ortaklık anlaşması imzalayarak stratejik ortaklık statüsü kazandığını ifade eden Çevik, şunları kaydetti:
"BCI'ın pamuk üretiminde genel yaklaşımı çiftçiyi gerekli bilgi, beceri ve araçla donatarak tarım uygulamalarını sürekli iyileştirmektir. Bunun yanı sıra zirai ilaç kullanımı, su kaynaklarının etkin kullanımı, toprak sağlığının iyileştirilmesi ve tarım çalışanlarının refahının arttırılması gibi konularda çiftçinin uluslararası tanınmış standartlara ve uygun üretime ulaşması da bu hedefler arasında yer alıyor."
Türkiye'de pamuk çiftçilerinin better cotton standardında pamuk üretmeleri için İyi Pamuk Uygulamaları Derneği olarak eğitim, proje, denetim ve lisanslama faaliyetleri gerçekleştirdiklerini belirten Çevik, 2016 yılında 7 farklı ilde 15 bin 651 hektar alanda 342 çiftçiyle 77 bin 99 ton kütlü pamuk üretimi ve kütlü pamuk üretiminin lif karşılığı olarak da 29 bin 639 ton üretim gerçekleştirildiğini aktardı.
Çevik, Türkiye'deki pamuk üretimini ve tekstil sektörünü sürdürülebilirlik konusunda daha da yukarılara taşımak istediklerini kaydetti.